PDF

El PAIDEM inicia la seua implantació a la Comunitat Valenciana mitjançant el Centre de Diagnòstico Precoç de la malaltia d'Alzheimer (CDP-ALZ) de Sant Vicent


En desembre de 2002 va començar el seu camí el Centre de Diagnòstic Precoç de la malaltia d'Alzheimer de Sant Vicent (CDP-ALZ). Este centre, coordinat pel Dr. Jaume Morera, es situa a l'Hospital de Sant Vicent (Sant Vicent del Raspeig) i depén funcionalment del Servei de Neurologia de l'Hospital General Universitari d'Alacant, actuant coordinadament amb la consulta cognitiva localitzada en aquest hospital i que és atesa pels Drs. Jordi Matías-Guiu i José Manuel Moltó.
El CDP-ALZ s'ha desenvolupat seguint les directrius marcades al PAIDEM, adaptades a la pròpia realitat de la neurologia de la província d'Alacant. El Pla d'Atenció Integral a la Malaltia d'Alzheimer i altres demències (PAIDEM) fou elaborat a finals de 2001 per una comissió ad hoc designada per la Societat Valenciana de Neurologia i va ser presentat a la Conselleria de Sanitat a començament de 2002 per la president d'aleshores (Dra. Rosario Martín) i el vicepresident (Dr. Miquel Baquero) de la SVN. Els detalls del PAIDEM poden ser consultats a la Web de la SVN.
El CDP-ALZ es defineix com a un Centre de referència de recolzament a les Unitats Cognitives i Consultes Generals de Neurologia per a la investigació, estudi i assistència a pacients amb alteracions cognitives. Contempla una visió integral, multidisciplinar, sanitari i social, i dóna un servei de caràcter ambulatori i públic. La Missió del CDP-ALZ consisteix en oferir un servei que tendisca a millorar la Qualitat de Vida dels pacients amb trastorns cognitius i la de les persones del seu entorn implicades en la seua atenció (Nucli Cuidador). Per a assolir aquesta missió, el CPD-ALZ es planteja acomplir una sèrie de metes:
1. Millorar la detecció i el tractament precoç dels malalts amb alteració cognitiva.
2. Oferir una atenció integral i multidisciplinar que faça possible l'ajornament en l'aparició de la dependència.
3. Facilitar l'accés als recursos sanitaris i socials existents, evitant qualsevol classe de discriminació.
4. Adequar el pla de cures en funció del grau d'evolució de la malaltia.
5. Definir el paper i responsabilitat de cada professional que atén en cada moment el pacient o els seus familiars.
6. Afavorir el recolzament als cuidadors informals.
7. Potenciar la formació bàsica i continuada tant a professionals com als cuidadors informals.
8. Generar línies d'investigació que contribuisquen a millorar el coneiximent de la malaltia i l'aplicació efectiva de les mesures terapèutiques que hagen demostrat ser eficaces.
Estes metes generen, de la mateixa manera, una sèrie de funcions que ha d'acomplir el CDP-ALZ: 1.- Recolzament al diagnòstic i tipificació del pacient (incloent la valoració neurològica i neuropsicològica; 2.-Estimulació cognitiva i teràpia ocupacional; 3.-Informació formal a Pacients i familiars; 4.- Formació a Cuidadors; 5.-Coordinació Socio-Sanitària dels recursos; 6.-Difusió i comunicació del CDP-ALZ; 7.-Investigació i docència; i 8.-Gestió i control de l'activitat.
Per a desplegar aquestes funcions el CDP-ALZ ha desenrrollat una estructura funcional complexa basada en una sèrie d'Unitats Funcionals (vore figura):
* UTMeCo: Unitat de Transtorns de Memòria i Conducta. Realitza el diagnòstic i tipificació dels pacients. Establix i controla la pauta terapèutica.
* UVIC: Unitat de Valoració i Intervenció Cognitiva. Practica la valoració neuropsicològica dels pacients, l'estimulació cognitiva i la teràpia ocupacional.
* UFIC: Unitat de Formació i Informació a Cuidadors. Coordina la pràctica de cursos de formació a cuidadors i atén una consulta informativa específica per a demències.
* UCASS: Unitat de Coordinació de l'Assistència Socio-Sanitària. Valora la Qualitat de Vida de pacients i cuidadors, i informa, determina i gestiona la petició informada de recursos socials a les famílies.
* Unitat d'Infermeria: Realitza l'acollida dels malalts, la previsita mèdica, l'assessorament telefònic als familiars i el recolzament a les altres Unitats.
* Unitat de Comunicació: Coordina les activitats dedicades a la difusió de les característiques i objectius del CDP-ALZ als diferents agents socials i sanitaris, i a la població en general.
* Comité de Qualitat: Encarregat de les tasques de control i garantia de qualitat del servei donat al CDP-AlZ. Gestiona i manté el Sistema de Gestió de la Qualitat (SGC) per mig de reunions periòdiques i, si calgueren, reunions extraordinàries.
* [FIGURA]
Per al desenvolupament i funcionament d'aquest projecte ha jugat un paper essencial l'Equip de Treball del CDP-ALZ, constituit per diverses classes de professionals: dos neuròlegs (Dra. Teresa Frutos i Dr. Jaume Morera) -un d'ells amb funció de Coordinador-, un neuropsicòleg, dos terapeutes ocupacionals, una treballadora social, una supervisora d'infermeria (a temps parcial), una infermera i una auxiliar d'infermeria. La direcció del Centre està basada en una dinàmica de participació i millora en la que cada professional té perfectament definides les seues funcions i és responsable del disseny i funcionament de les tasques que té assignades.
Per fi, i com a característica rellevant i diferenciadora, el disseny del CDP-ALZ ha estat adaptat a les normes UNE EN ISO 9001-2000, en implantar un Sistema de Gestió de la Qualitat (SGQ) basat en aquesta prestigiosa norma internacional de garantia de qualitat. Aquest SGQ implica un funcionament basat en Objectius i Indicadors de Qualitat i el desenvolupament d'un Sistema de Millora Continua que en l'actualitat està plenament implantat i forma part dels Valors Culturals de tota l'Organització. Ara mateix, restem pendents de rebre l'auditoria d'AENOR amb la finalitat d'aconseguir la certificació per aquesta reconeguda Agència de Normalització.
Dr. Jaume Morera Guitart
Coordinador del CDP-ALZ de San Vicente

Figura : Estructura funcional del CPD-ALZ

SGC: Sistema de Gestió de Qualitat; CS: Centre de Salut; AFA: Associació de Familiars de pacients amb malaltia d'Alzheimer; C Selección: Consulta de Selecció; 1ªV-C: Primera Visita de Continuació; QoL: Qualitat de Vida; Rec-Soc: Recursos socials. *Les segles corresponents a les Unitats Funcionals poden trobar-se al text.